Co se počítá

26
08
2013
Napište nám komentář

Jenže co se doopravdy počítá?

Někde jsem četl, že se počítá vesmír. Každý z nás, každý náš jednotlivý atom, je prý kvantový počítač, který počítá vesmír. Mno, i kdyby tomu tak bylo, zatím to nějak nedokážu využít tak, aby to ovlivnilo kvalitu mého života (nebo si aspoň tento vliv prostě nejsem schopen uvědomit). Tohle nepočítám.

Takže, co se tedy počítá?

Máme za sebou krásné a intenzivní léto. Nemám na mysli klima, přestože jsem přesvědčen, že letos máme „po čertech nejnormálnější počasí“:/honzuv-blog/2013/07/01/proc-nenadavam-na-pocasi/ za mnoho let zpátky, ale letní sezónu u nás. S Jitkou jsme uvítali mnoho milých hostů, některé o to milejší, oč bylo setkání nečekané. Program se pokaždé vždycky tak nějak vystříbřil, že do sebe všechno zaklaplo a sedlo, jak se hezky česky říká, jak prdel na hrnec. Včera večer jsem si ale uvědomil, jak jsem unavený. Jak se těším na svůj klid. Pokud jste snad u nás byli, nevykládejte si to prosím ve zlém. Nehrál jsem na nikoho divadlo a moc jsem si užil každého z vás.
Včera odpoledne jsem ale viděl Amálku, jak si v klidu a bez otravování zalezla s tabletem do ateliéru a koukala se na pohádky. Když jsem se jí večer ptal, jestli si potřebovala zalézt do jeskyně, jen lakonicky řekla, že ano.

A tak se zase ptám, co se vlastně počítá?

Malá a měřeno zkušenostmi a znalostmi hloupá holčička si uvědomila svoje pocity a potřeby a bez nějakých cirátů se podle nich zařídila. Nikomu neubližovala, nikoho neobtěžovala. Neměla potřebu to někomu troubit.
Mezi těmi našimi tak vychvalovanými znalostmi a zkušenostmi jsou i ty ne až tak ceněné. Umím vypočítat limity, ale také mě spousta věcí naštve, protože mě naštvala kdysi a teď mi to analogická situace vybavila. Vyskočím jak čertík z krabičky a začnu soptit síru. A pak mě to mrzí, protože se vyškrtám a najednou vidím, jak je to neadekvátní, malé a hloupé. A připadám si jako blbec.

Umíte počítat? Tak si dejte svoje dvě a dvě dohromady. A třeba se z chytrosti stane moudrost nadhledu. Ten se myslím počítá.