Amálčina jízda

01
10
2012
Napište nám komentář

Naše nejmenší dcerka miluje jízdu v sedle a koníčky. Tedy ony je milují obě dcerky, ale mám pocit, že Amálka je přitahovaná ke koním víc, než Matylda. Ve dvou letech jsme ji poprvé posadili na hřbet koně. Vodil jsem tenkrát jednoho valáška do kola kvůli pohybu (k případným jízlivým poznámkám dodávám, že jeho pohybu, ne mého) a tak měl na sobě jenom deku. Amálka se na ní usadila, rozhlédla se s pohledem „No konečně jste rodičové přisli na to, pro co jsem si k vám přišla!“ a od té doby se šmrdolí kolem koní s jistotou a klidem, ze kterého mě někdy až mrazí.

Když jdeme s koňmi ven, holčičky kolem nás poskakují a domáhají se místa v sedle. Zatím jsme to řešili posazením do sedla a voděním, Matylda si troufla i na lonž, ale včera jsme zahájili novou éru: Jitka vedla projížďku na Lardovi s kamarádkou na Gitě a Amálku si posadila za sebe na sedlové sukně řka, že se Amálka má držet kolem jejího pasu. Dámy vyrazily a šinuly se loukou.

Pro úplnost bych měl možná dodat, že pozice jezdce na sukních není pro koně úplně běžná a že ryzáci Lardova typu jsou na tom podobně, jako u lidí zrzci. Jemná a citlivá kůže, u koní nejjemnější vůbec, dělá z ryzáčků citlivé bytosti, které mají u drsnějších koňáků pověst citlivek až hysterek. Lardovi jsem pro příklad koupil jemňoulinký kartáč z kozích chlupů, jelikož nic tvrdšího prostě nesnesl.

Zpět do louky a sedla. Jak si Jitka užívá pomalou krokovou vyjížďku, najednou vidí, že Larda zneklidněl. Ušima točil, že vypadal jako vrtulník před startem, pohazoval hlavou a tak se Jitka zrakem samice s mláďaty pátravě rozhlíží, odkud přichází ta hrozba, které se Larýnek hrozí leknout. Náhle se ze zadu ozvalo: „Maminko, mě se nějvíc líbí, jak je Larda heboučkej a teploučkej tady pod tou dekou. Já ho tam lochtám na zadečku.“ Jitka jukla dozadu a viděla, jak Amálka rejdí ručičkou pod sedlovou dekou a uštědřuje prstíčkama Lardovi masáž.

Až tedy budete nedůvěřivým zrakem propátrávat terén, abyste našli tu hrozbu, zkuste se kouknout do hnízda. Třeba se vám tam z vajíčka klube taky takovej barevnej dráček nápadu, který vám rozšíří obzory. Já už třeba vím, že málo co Lardu na vyjížďce probudí tak, jako pořádná masáž. A myslím, že by mě to nikdy ani nenapadlo. Mě totiž masáž uspává.