Bezlepkové – Pomalu pečený bůček

04
02
2015
Napište nám komentář

Potřebujete:
* Cibule váhou tolik, kolik máte masa
* Bobkový list (podle chuti, já dávám celkem dost)
* Nové koření
* Vepřový bok (doporučuji s kostí)
* Sůl
Volitelně:
* 2 dcl těžkého červeného vína nebo černého piva
* Pepř

Připravíme si pekáč o velikosti o kousek větší, než máme plochu masa, když ho rozložíte kůží navrch. Cibuli nakrájíme na silnější proužky, vmícháme do ní nové koření a bobkový list a vysteleme s ní rovnoměrně pekáč.
U bůčku nakrájíme kůži na kosočtverce tak, že řezy vedeme kolmo, jak budeme krájet porce a k tomu šikmo, jak se povede. Kůži prořízneme až na svrchní vrstvu sádla a maso rozprostřeme rovnoměrně po pekáči. Na pekáči osolíme podle chuti.

Tohle je většina práce, která mně obyčejně zabere asi tak 10 minut a dělám ji cca 15 hodin před tím, než chci čerstvě dopečené maso jíst. (Má-li být na oběd, tak kolem deváté večer.)
Masíčko dáme do trouby na 100°C bez horkovzduchu a jdeme spát. Pokud vám chutná jemně karamelová nahořklá cibule, pečte bez zakrytí, pokud jste spíš typ na hodně výpeku a cibulku slaďounkou a spíš jako přílohové zelí, pečte pod víkem.

Asi tak někdy při ranním čištění zubů vás už bude bytem pronásledovat naprosto pekelná vůně celé té budoucí dobroty a rovnou vám říkám, že tohle vydržet je nejtěžší část celého toho slavného kuchtění!

Zhruba 2 hodiny před podáváním sejmeme víko, bylo-li jaké, pekáč dáme blíže grilu (u nás jednu polici nad rošt), přepneme troubu na gril a nastavíme termostat na 150°C. V tuto chvíli maso důkladně podlijeme výpekem. Pokud byla cibule málo šťavnatá a výpek se celý zredukoval na loužičku na dně, podlijeme horkou vodou a necháme asi tak deset minut provařit s redukcí, podlijeme poté.
Vyzkoušejte si, jak vám trouba griluje rychle, abyste náhodou po vší té době ten voňavý kousek nespálili! Já kontroluju co 20 minut a stejně tak i podlévám. Cílem je, aby se vepřová kůže zpěnila a vytvořila tak krásně křupavé kostičky. Pro mě hotová delikatesa! To by mělo zabrat asi tak hodinu, po které troubu vypneme a maso necháme odpočinout. Mezitím si můžete připravit přílohu, oblohu a jiná astronomická zařízení, protože pravé nebe v hubě pro masojídka bude tak za hodinku k nakousnutí.

Doporučené low-carb servírování je s celerovým pyré a kysaným zelí (nevařeným, protože kysáním ho připravila příroda tak, že už není čím vylepšit). Tato varianta je nejen bezlepková, ale i low-carb.