Blízkost

13
05
2014
Napište nám komentář

„Je mi s Tebou dobře.“

Zdánlivě banální věta kterou píšu s plným vědomím po starosvětsku s velkým T. Kdysi, na partnerském kurzu, jsme si tu větu s Jitkou domluvili jako naše vyznání vzájemné blízkosti. Jako sdělení, že je ten druhý pro nás důležitý a že ho máme rádi v našem životě a chceme, aby v něm byl i nadále.
Mohla by tak sloužit jakákoliv jiná věta, slovo, signál či gesto, ale má to přesto několik zásadních pravidel:

# Nejdůležitější z nich je, že to musí být zcela a bezpodmínečně myšleno upřímně. Nesmí to sdělení obsahovat žádnou postranní agendu, manipulaci a nebo maskování jiných pohnutek. Kdyby to nastalo, hodnota toho sdělení okamžitě klesne na nulu a je nutné najít nějakou jinou větu.
# Podle prvního pravidla to sdělení musí chápat a respektovat OBĚ strany a také za to nesou obě strany stejnou zodpovědnost.
# Vyřčení té věty nezavazuje druhou stranu k ničemu. Je to váš momentální pocit vděčnosti za vašeho partnera takového, jaký je, a jako takový je to jen vaše vlastní hnutí. Vyžadování stejné odpovědi bez onoho pocitu by vedlo k nevyhnutelnému porušení pravidla číslo 1.
# Z důvodů zřejmých v bodě 3 je myslím jasné, proč jsme nezvolili například větu „Miluju tě.“ Jednak ji používáme i v jiných příležitostech, zejména intimních, a pak ji máme oba spojenou právě s odpovědí. Ten emoční závazek by nás tlačil k devalvaci a tak jsme záměrně vybrali větu, která do té doby nebyla běžnou součástí slovníku ani jednoho z nás. Mohla se tak z ní snadno stát naše speciální věta.

To je vše, co je zapotřebí ke vztahovému kouzlení a výsledkem kouzla bude posilování důvěry a blízkosti. Je to skutečně jako magie. Představte si to: Okouzlí mě nějaký Jitčin vtip nebo naopak hluboká myšlenka a protože máme dohodu, že se tou větou oceňujeme, uvědomím si, jak je pro mě důležitá. Doslova mě zalije pocit vděčnosti, že mohu s touhle ženou sdílet svůj život a v ten okamžik jí řeknu, „Je mi s tebou dobře.“ Je to jako výtrysk čisté pozitivní emoce, kterou jsem sám sobě přiznal, užil si ji a sdílel s tím, kdo ji vyvolal. Moje pouto je pevnější a má emoční baterie zurčí energií. A nezřídka to má stejnou odezvu u Jitky, která se cítí oceněná, platná a užitečná. Zkuste mezi nás v tu chvíli vtlačit nějaký klín! Prostě tam není místo.

Touhle jednoduchou magií s Jitkou krmíme náš vztah tak často, jak nás to popadne. Zkuste to také a budou se dít zázraky. Uvidíte.