Solární mánie

16
04
2012
Napište nám komentář

To se mi vybavuje, když otevřu jakékoliv dnešní zpravodajské médium.

Nedávno jsem si koupil ruční svítilnu. Je báječná, LEDová, na kličku, ale hlavně solární. Kličkou se může nouzově nabít, když náhodou solární energie nestačí na poskytovaný svit.
Pak si otevřu zprávy, a čtu si něco o solárních panelech, solárních dotacích za vyrobenou kilowatthodinu a poté jdu zkontrolovat, jak mi topí solární panely. Je sice zima, ale svítí a hlavně topí Slunce. Moje milovaná žena si koupila solární lampičky na zahradu. Tedy to aspoň psal leták. „Vypadá to tu jak v bažině. Samá bludička!“, pochválil jsem nákup já. Pak následovaly svítící koule na keř a samozřejmě solární energii.

Zlaté slunce. A skromné slunce. Kdyby se tak jako o solární energi a všech jejích aspektech psalo o nějaké celebritě, už by si dávno připálila o slunce nos. Po vzoru Ikara by se vznášela nejméně v oblacích a pro mračnou clonu by ani nevnímala naše hemžení. Možná to je právě důvod, proč bez ohledu na humbuk kolem solární energie slunce svítí dál poctivě a bez rozdílu všem stejně. Jen těm dotovaným stejněji. Jsme zkrátka pod sluneční rozlišovací schopností. Navíc jsem si skoro jistý, že slunce neodebírá žádnou z našich tiskovin. Jednak to při povrchové teplotě okolo 6000°C není úplně praktické, pak by zprávy přicházely dost se zpožděním a poštovné by nespíš kopírovalo metry vzdálenosti. Ale hlavně by ten šťastný vybraný magazín určitě informoval, že právě oni jsou výhradním dodavatelem zpráv slunci. Sluneční zpravodaj! To zní, co? No a má to někdo? Ne! Takže slunce buď zprávy nečte a nebo používá internet. Ten tam dorazí za 8 minut. Tedy pokud slunce hovoří TCP/IP a někdo z poskytovatelů mu přidělil adresu. Ale to by se asi taky chlubil. Sluneční připojení ale taky nikdo pokud vím neinzeruje. A tak slunce svítí a my se na jedné straně rozpýváme nad prospěšností solárů a na druhé straně nad hrůzou ze zdražování solární přirážky. Pravda bude jako vždy někde mezi, ale kde, na to teprve budeme hledat odpověď.

Zatím co tu dumám a filozofuju, mě moje milovaná žena požádala, abych holčičkám udělal oběd. Jde si prý sednout na sluníčko. Asi je taky solární.